Nya Attentat bättre, smartare och starkare

Attentat 2019 är bättre, smartare, starkare och roligare än någonsin. Något har hänt. På nya albumet ”Punkhjärta” har producenten Mattias Glavå (Håkan Hellström, Broder Daniel, Joel Alme) rensat upp ljudbilden och det låter både skarpare, råare och tyngre om bandet än tidigare.

Nya utmaningar har antagits, som när Attentat i ”Pissa på” kliver in ett dublandskap à la The Clash. Eller ”Esmeralda”, balladen som öppnar det mest förhärdade hjärta. Men vän av Attentatordning behöver inte vara orolig. Energin och allsångsrefrängerna sitter som ett stenhårt skott i krysset. Inledningen med ”Ditt fel” visar med emfas på det. Sedan fullt ös, förutom några förnuftiga andetag.
Jönssons röst är lika fylld av kraft som texterna är späckade med allt från självbiografiska reflektioner till observanta, knivskarpa iakttagelser av dagens Sverige med brant ökande ekonomiska klyftor, våld och utanförskap. Gitarrkombattanterna Kruse och Paddan fyller ljudbilden med vässade ackord och briljanta melodier. Trummisen Larry ger varje låt skärpa och attack.
In kommer Gunnar Frick (Psychotic Youth, Weeping Willows) för att spela klaviatur och bas. Det sistnämnda ett uppdrag han delar med unge Linus ”Siken” Sikström, som med sitt säregna basspel fyller luckan efter Crippa Odin. ”Siken” har också kommit att bli den som turnerar med Attentat i höst.
Punken som blev pop har genom musikens märkliga ekvation blivit högoktanig rock and roll. Det är synd att missa det.

Vad hände?
Jönsson, denna aldrig sinande källa av energi, upptåg, samhälleligt engagemang och ilska mot orättvisor, rusade rätt in i väggen hösten 2015. Sjuk av för mycket arbete. En smäll som tog hårt, som krävde rast vila i långt över ett år.
Ungefär samtidigt tog Kruse ett livsavgörande beslut: att bli nykter efter ett långvarigt missbruk av alkohol. Han skrev in sig på ett tolvstegsprogram och Attentats gitarrist har varit nykter sedan dess. Det tog inte lång tid efter rehab som inspirationen rann till. På samma sätt blev det för Jönsson.
Jönsson/Kruse satte sig ner i den egna studion och lät idéerna flöda. Båda överraskades av förmågan att skriva ny musik, relevanta texter och att kunna verka i ett här och nu. Båda med sikte på framtiden och samtidigt utan att ge avkall på sitt då. Ett Attentat 2019, helt enkelt. Det är alltså dessa två stukade själar som blivit starka och som står för Attentats låtar på det nya albumet ”Punkhjärta”, det bästa gruppen gjort sedan klassikern ”Pilsner, punk & poesi”.
Attentat var pionjärer och förgrundsfigurer i den första svenska punkvågen i slutet på 70-talet tillsammans med bland annat KSMB & Ebba Grön. Då med oförglömliga hits som ”Ge fan i mej”, ”Unga & många” och ”Maktlös”. Med nya plattan ställer man sig åter rätt i samtiden. Albumfotot är taget av den prisbelönta (Young Woman of the Year Award for Photography m fl) feministiska fotografen Liz Ham från Sydney, Australien. Känns logiskt då Attentat efter mer än 40 år på den svenska rockscenen aldrig känts mer aktuella än idag.usti på nya uppstickarskivbolaget Busy Bee. De som lyssnat säger att det är bästa albumet sedan ”Pilsner, punk & poesi”. Knäckande bra rocklåtar med hitpotential och pigg punkenergi att sjunga och hoppa runt till när det svenska höstmörkret nalkas.

I höst spelar Attentat ”Punkhjärta” för första gången live. Jönsson och hans kumpaner kommer även att spela några av publikens favoritlåtar från förr, som ”Ge fan i mej” och ”Unga & många”, annars lär det väl bli upplopp under spelningarna bland bandets många fans.

Attentat kommer från en bejublad jubileumsturné ”Svart får i 40 år” under 2018, då man bland annat spelade för ett utsålt och hänfört Bellmans Salonger i Göteborg två gånger och fick krogen att efter första besöket installera både ny scen och en större bar.

För den som aldrig besökt en Attentat spelning kan det vara dags för ett studiebesök. Du kommer uppleva ett samspel mellan ett urtajt band och en lättflörtad publik som pågår från sekund 1 till att sista extranumret spelats. Allsång, dans, glädje, ilska och sorg, allt i en svettig förening. Fler än en gång är mikrofonen ute i publiken och Jönsson klättrar bokstavligen runt på väggarna.

På ”Punkhjärta” har producent Mattias Glavå (Håkan Hellström, Broder Daniel, Joel Alme m fl) gjort underverk med Attentat. Ljudbilden är rensad och rå. Fram lyfts melodierna, sången och ett ruskigt driv från rytmsektionen. De båda gitarristerna lyckas förädla och förnya både riff och solon i en uttjatad rockgitarristgenre.

Nye, unge basisten Linus ”Siken” Sikström tillför friska, sällsamma infallsvinklar. Därtill är ”Punkhjärta” späckad med finurliga och vassa texter som skildrar vår samtid i allmänhet och Göteborg i synnerhet så som bara sångare och ordvrängare Mats Jönsson kan göra.

Attentat hördes första gången i den svenska punkvågen i slutet på 70-talet som Göteborgs svar på huvudstans KSMB & Ebba Grön, då med oförglömliga hits som ”Vi vill inte ha något Operahus” och ”Maktlös”. Jönsson, Paddan, Kruse, Larry och Siken har ingenting kvar att bevisa. Men de gör det ändå. Kväll efter kväll. Nya Attentat är här för att stanna.

Albumets frontfoto är taget av den feministiska prisbelönta fotografen Liz Ham (”Young Woman of the Year Award for Photograph”, ”The National Youth Media Award” m fl) från Sydney, Australien. Hennes senaste bok, ”Punk Girls” har väckt uppmärksamhet i hela världen.

Klicka på länken för att ladda hem Attentats Rider: Attentat_rider_

Kommande spelningar

Det finns inga kommande spelningar för tillfället.

Videos

Attentat – Ge Fan I Mig (Live)

Fryshuset Gatans Musik, 2012

Attentat Manskomplex (Live)

Lisebergshallen, 2013