Energi, ilska och elaka åsikter! Rak, klassisk snortajt rockmusik med allsångsmelodier! ”Svart får i 40 år live” är ett vansinnigt drivet rockandrollalbum! Nu släpps det på streamingplattformer som Spotify torsdag 5 april och tisdag 17 april på Itunes etc för nedladdning. Ett mindre antal fysiska CD-skivor kommer att säljas på spelställena under turnén.

– Det är 51 minuter högoktanig punk att bli andfådd till! Samtidigt en liten försmak på hur det kommer att låta på vår kommande turné ”Svart får i 40 år live” som blir en halsbrytande resa i Attentats dramatiska värld från debuten 1978 på Sprängkullen till dagens Sverige, som ju ser helt annorlunda ut idag än då, säger Crippa Odin, som mixat inspelningarna.

Under 2000-talet har Sverige och Göteborg blivit mer oroligt, segregerat och kallt. Gängkrig, våld och rå kapitalism. Samtidigt går rockmusiken sakta men säkert mot sin död. Eller vänta, nej inte riktigt va? Attentat lever!

– Oj, det var en glad överraskning att vi lät så här! Fan vilken energi, vilken fart dessutom snortajt! Från min position på scen brukar jag inte höra så mycket överhuvudtaget förutom min sång, virvelkagge och basen. Men detta är en njutning att lyssna på, jag känner adrenalinet strömma till varje gång. Kul att höra vad vi tillsammans med publiken faktiskt gör varje kväll, säger Mats Jönsson.

Det är allsångsvänligt och samtidigt en odyssé i svensk vardagspolitik under 40 år med ett punkperspektiv från Majorna. Nya aktuella slagdängor som ”Gå i taket”, Occupy Wall Street och ”Gilla mig” blandas med klassiska hits som ”Ge fan i mej”, ”Manskomplex” och ”Pissa på en discofrissa”. Alla 16 låtar är skrivna av Attentat.

De flesta livealbum är pillade med och tillrättalagda med diverse pålägg i efterhand ända sedan Judas Priests och Kiss första livealbum från 70-talet. Så dock inte ”Svart får i 40 år live”.

– Vi har behållit allt, även små spelfel och spontansång i micken från publik och så vidare för att få rätt energi och livekänsla. Det tråkiga är att datorn slutade att fungera i slutet på konserten både på Musikens Hus och Pustervik. Så låtvalet var enkelt att göra. Allt låtar som blev inspelade i sin helhet är med, säger Crippa Odin.

Den uppmärksamme lyssnaren kommer att märka att några av låtarna, bland annat ”Ge fan i mej” avslutas lite väl abrupt. Då är det datorhaveri…

– Tyvärr har vi fått avstå från en del godsaker, där bara enstaka delar av en låt finns inspelat. ”Pissa på en diskofrissa” är den enda som vi kunnat rädda, den hade störande elstötar på många ställen, men det kunde Hoffe tvätta bort i mastringen. Ett fantastiskt jobb av honom, säger Crippa.

Albumet är inspelat live i ett jublande, hoppande fullsatt Musikens Hus i Majorna 2010 och i ett likaledes fullsatt kokande Pustervik, Järntorget i Göteborg 2013. På Musikens Hus spelar Salomon Helperin och Olle Nicklasson blåsinstrument! Pete the Beat trummar på Musikens Hus och Paul ”Klang” Schöning på Pustervik. Albumet är mixat av Crippa i Punkrockstudios. Mastring Hoffe på Cosmos Studios, Stockholm 2018 lagom till Attentats jubileumsturné ”Svart får i 40 år live” som inleds fredag 13 april i Hultsfred.
…ett svart får