Nilssons besök på Karlstad CCC under lördagen utgör vårturnéns andra stopp. Andra giget brukar ofta vara det bästa, då artisten hunnit bli uppvärmd men fortfarande har premiärglöden i ögonen.

Det blir snabbt tydligt att han vill ta med oss djupare in i sitt medvetande än vi tidigare varit. Skärmarna på scenen målar upp surrealistiska bilder och hans förinspelade röst bjuder på poetiska betraktelser som bottnar i budskapet att vi alla är lika.

Det hela förstärks med den hyfsat färska låten Samma människa. Det är sannerligen inte samma Nilsson som vi är vana. Det låter mer som ett samarbete mellan Jocke Berg och Kleerup. Men Nilsson klär verkligen i det dova syntsoundet.

Den mystik som präglar showens första akt färgar av sig på låtmaterialet. Klassiker som En dag och Dina färger var blå får nytt liv.

Självklart bjuds vi även på Nilssons bästa tolkningar från Så mycket bättre. Mest minnesvärd blir den kentiga Wadling-tolkningen Det sitter i dig.

Aktens starkaste nummer blir dock egna låten Vem du är. Med enorm passion sjunger han om öppna gränser och ifrågasätter om kärleken är ett skepp som ingen längre seglar. Innerligt och aktuellt.

När det blir dags för paus glider han ut i tystnad och lämnar publiken förvirrad. Men det är ett fullt medvetet stilgrepp som går i linje med upplägget.

Där första akten är introvert och fokuserar på eftertanke är andra akten extrovert och mer inriktad mot underhållning. Efter pausen är han på skojfriskt humör och tar igen all tystnad. Skärmarna får vila och trummisen byter de elektroniska trummorna mot ett trumset.

Vi bjuds på ösiga versioner av spår som Johanna och Easy Action-klassikern Talk of the town. Öppna din dörr och Allt som jag känner resulterar inte helt oväntat i allsång.

Gärdestad-hyllningen I den stora sorgens famn blir kvällens maffigaste upplevelse. Den mynnar ut i ett parti som får Coldplays gåshudsdänga Fix you att blekna. Det hade varit ett finstämt farväl, men publiken vill inte säga adjö. Så han avslutar med sin hoppfulla schlager-ballad Jag tror på människan. Vi tror på Tommy Nilsson.

––––––

Fakta:

Tommy Nilsson – Vårturnén

CCC, Karlstad, lördag

Publik: Ca. 500

Plus: Originellt upplägg.

Minus: Stundtals lite väl filosofiskt.

Betyg: 4